Bærhagen

Solbær og rips - og stikkelsbær som stakk

Jorda på Øvre Ellingsrud hadde vært forpaktet bort til fôrgrasproduksjon i noen tiår da vi overtok bruket i 2010. Vi pløyde opp fire mål i 2011 og anla bærhagen med rips og solbær. Vi prøvde oss med stikkelsbær også, men da stikkelsbærbladvepsen hadde snauspist plantene våre andre året på rad, ble det solbær der også. Av rips har vi sortene 'Rød hollandsk' og 'Rosetta'. Solbærene er 'Narve Viking', 'Ben Tron' og 'Kristin'. Sortene modner ulikt og de har forskjellige smakskvaliteter som gjør dem egnet til å lage forskjellige produkter av. 'Ben Tron' kommer først. Den er en "moderne" sort fra Skottland som har en søtere og rundere smak enn det vi tradisjonelt forbinder med solbær. Den egner seg godt til friskkonsum - det rene godteri i munnen! 'Narve Viking' og 'Kristin' er mer som bæra fra bestemors hage. Disse egner seg godt til saft og syltetøy - og vin. Det at bærene modner ulikt gir oss mer rom i høsteperioden. Ripsen kommer sist. 'Rød hollandsk' med sine små smaksrike bær og 'Rosetta' med sine lange, lekre risler (klaser). Vi håndplukker forsiktig hele risler av det som skal til friskkonsum og syltetøy. Til saft og vin er det mer effektivt å bankehøste. Vi venter så lenge vi kan for å få de søteste og saftigste bæra, men venter vi for lenge sitter gråtrosten klar til å forsyne seg!

Av Jan 26 May, 2022
Pollinering og en smak av honning
Av Jan Romsaas 26 May, 2022
Det begynte med trøndere ...
19 Dec, 2021
Pilegrimsvin på våre egne bær
Share by: